Acest site se afla în perioada de reconfigurare! În scurt timp va fi adaptat pentru desktop și telefon

SIMPOZION 2021 • EXPOZIȚE INDIVIDUALĂ

 

LUCIAN MUNTEAN
pictor

 

PICĂTURA DE APĂ

Știință și artă contemporană

 

 

Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou a găzduit în ultimii 10 ani Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”, coordonat de artistul Radu Șerban, un proiect susținut de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria orașului Jibou.

 

În anul 2015 am participat la cea de a patra ediție a acestui Simpozion. Tema acelei ediții a fost „Apa din Grădină”. Practic, fiecare artist participant avea libertatea să se inspire și să creeze ceva legat de apa, din lacurile sau din fântânile grădinii, a bazinelor din sere, din acvarii sau chiar din ploile de vară ce cădeau în averse.

Eu am fost fascinat de la bun început de laboratorul de cercetare de acolo. Îmi amintea de perioada studiilor din facultate. Eram curios să aflu ce conține apa de fapt? Practic o folosim zi de zi, la duș, apoi în paharul din care o bem la masă, o vedem în lacuri, în râuri, e peste tot. Din fericire, deocamdată, nu ducem lipsă de apă! Dar cum arată, dincolo de faptul că e transparentă, incoloră? Aveam ocazia să descopăr și asta era foarte incitant. Timp de câteva zile am prelevat probe de apă, din diferite surse ale grădinii botanice, pe care apoi le-am studiat la microscop, sub îndrumarea cercetătorilor coordonați de Oana Sicora și Lia Mladin.

 

Banala picătură de apă, pe care în general o subevaluăm, zicând: „… ce mare lucru, e doar o picătură de apă; e mai nimic…”, devine paradoxal poarta spre un microunivers fascinant. Analizând-o la microscop, ai șansa să descoperi că viața se manifestă prin forme nebănuite. Prin binocularul microscopului priveam cu emoție cum anumite forme din acea peliculă de apă mișcă, se deplasează, trăiesc! Cu toate că evident, știam că există microorganisme în apă, eram fascinat să le descopăr. Transparente, cu forme fragile, abia conturate, cu nuanțe de verde, gălbui sau maro vedeai cum acele vietăți se deplasează, respiră sau mănâncă. După uluirea descoperirii am trăit și un moment de rușinare față de ignoranța și a neconștientizării de până atunci. Cât de diversă și complexă e viața și ce dovadă de egoism dăm atunci când ne plasăm mai totdeauna în centrul atenției… nimic nu începe și nu se termină cu noi, darămite Universul!

 

În cadrul Centrului de Cercetări Biologice din Jibou se fac studii în domeniul biologiei vegetale şi moleculare. În prezent, cercetătorii de la Jibou lucrează la un amplu program de studiere a cianobacteriilor (algele albastre-verzi, microscopice, care sunt prezente în toate mediile acvatice) și a speciilor care au capacitatea de a produce biohidrogen. „Studiem aceste specii în perspectiva utilizării lor ca sursă regenerabilă pentru obținerea hidrogenului. Într-un timp scurt, se pot obține cantități mari de cianobacterii în bioreactoare. Această metodă inovativă poate deveni o alternativă la combustibilii fosili din care se obține energie în prezent, dar care sunt în resurse epuizabile”, a declarat directorul științific al Centrului, Lia Mladin.