SIMPOZION 2021 • EXPOZIȚIA EDIȚIEI
Expoziția „RĂDĂCINI”, Grădina Botanică Jibou
FLORIN GHERASIM (Cluj-Napoca), IOAN GÎNSCĂ (Cluj-Napoca), LUCIAN MUNTEAN (București), MARIANA PAȘCALĂU (Ungaria), MARIANA și ALEXANDRU PICOVICI (Turda), NICOLAE SUCIU (Baia Mare), RADU ȘERBAN (Cluj-Napoca), SORIN TÎRT (Cluj-Napoca).
Curator: Ioan Gînscă
„RĂDĂCINILE” ARTIȘTILOR
Selecții din gândurile și argumentele artiștilor care au participat la ediția a X-a a Simpozionului
Lucian Muntean
Tema „Rădăcini”, așa cum o înțeleg eu, pune în relație, într-un mod simbolic și metaforic, două aspecte. Pe de o parte, o întoarcere spirituală la „rădăcinile” religiei, a credinței, prin intermediul simbolurilor funerare și al frescelor, iar pe de altă parte, o întoarcere la „rădăcinile” naturii printr-o asociere dintre cadrul natural și cel recreat artificial în Grădina Botanică.
Am selectat patru lucrări de fotografie care au fost realizate în cadrul Simpozionului, la ediția din anul 2014. Anul acesta mi-am propus să revizitez sursele în format digital, să le desaturez (le-am transformat în alb, negru și griuri), să le imprim pe hârtie la dimensiunile de 40×60 cm și 40×30 cm și în final să le colorizez manual, cu pasteluri extrafine PanPastel și Sennelier.
Mariana Pașcalău
M-am bucurat să aflu că tema acestei ediții se intitulează „Rădăcini”, deoarece demult mă preocupă această idee. Probabil există, se creează niște legături energetice între noi și zona geografică în care ne-am născut, mamă, limba maternă, pământ, sau probabil mai există și alte motive mult mai adânci și mai puțin accesibile minții, legate de originile noastre primordiale ca spirite. Toți acești factori poate că au influențat sentimentul meu de acasă dintotdeauna, și motivul este cu siguranță, mereu același: calitatea legăturii mele cu Sursa din care provin, cu acel acasă… Îmi propun ca prin ceea ce pictez să întăresc dorința de triumf a frumosului etern și deja creat. Îmi face bine să mângâi suprafața pânzei, formele pe care le pictez și să mă minunez cum a putut fi o petală de trandafir atât de minunat creată, mătăsoasă, gingașă și totuși atât de puternică. Fără o rădăcină nu s-ar fi putut naște. Așa s-au născut lucrările mele intitulate „Unitate în rădăcini”.
Alexandru Picovici
Experiența pe care am trăit-o în Grădina Botanică din Jibou este una aparte. Am revăzut artiști pe care nu i-am întâlnit de mai mulți ani, iar compania lor a fost benefică pentru actul de creație. Artiștii participanți la ediția a X-a au fost artiști de nota 10. În lucrările mele am fost atras de amprenta timpului și de urmele lăsate de acesta pe castelul din incinta grădinii. În mod special am urmărit simbolul „fereastră”. Interesantă mi s-a părut și invazia roșului, culoare de ulei așternută întâmplător pe luciul apei, în relație cu o vegetație ale cărei rădăcini țineau compactă colonia de nuferi.
Mariana Picovici
Adeseori simțim cum „vegetalul” din noi îşi cere dreptul la afirmare şi încercăm să pătrundem în miezul ființei noastre pentru a-i lăsa „rădăcinile” să răbufnească şi să îşi facă loc spre ceea ce tindem din cele mai tainice străfunduri. Uneori, însă, aceste „rădăcini” se opresc în fața „porților neprevăzutului” care ne dau un sentiment de aşteptare, de teamă, de regret, de speranță şi ne surprind apoi prin modul în care se reinventează pentru a ieşi la lumină. Rădăcinile evadează prin porțile sufletului nostru pentru a atinge stelele.
Nicolae Suciu
Invitația primită la sfârșitul lunii august din partea pictorului Radu Șerban și a organizatorilor celei de-a 10-a ediții a Simpozionului Internațional de Arte Vizuale în Grădina Botanică din Jibou a constituit, pentru mine, un dialog neașteptat cu particularitățile picturale ale locului. Pornind de la titlul generic „Rădăcini”, sugerat de către curatorul ediției, simpozionul a avut ca rezultat soluții îndrăznețe și creații artistice imaginate de fiecare participant într-un registru cromatic personal. Pentru mine rădăcinile au însemnat o legătură firească și invizibilă între membrii breslei de pictură, acele fire nevăzute care ne leagă prin linie formă și culoare. Topografia locului, cu oferta vizuală generoasă, m-a determinat la transpunerea pe pânză a motivelor picturale specifice: misterul ușilor ferecate ale castelului, misterul umbrelor nocturne devoalate de răsăritul de lună, lacul cu nuferi și nori reflectați de oglinda apei.
Radu Șerban
Pentru mine, rădăcinile sunt sursele de inspirație, punctele de pornire, bornele care m-au format și, mai apoi, m-au ghidat. Aceste borne sunt plasate undeva în trecutul mai îndepărtat. Viața la țară de la sfârșitul secolul trecut a însemnat pentru mine un model de valori certe, legate de modul de viață, de credință, obiceiuri și tradiții, de meșteșuguri dedicate înfrumusețării hainelor și a obiectelor din inventarul gospodăriilor de la țară. Pentru comunitatea sătească, biserica însemna credința, liturghiile, vecerniile și sărbătorile. Era locul comunitar în care se binecuvântau nunțile și botezurile sau se pomeneau cei plecați. Gospodăria era miniuniversul care conținea tot ce era nevoie pentru viețuire. Dezrădăcinarea înseamnă uitarea acestor valori și însușirea unor alte repere de viață.
În lucrările realizate în această ediție a Simpozionului, un fragment de perete din lemn și o parte dintr-o fereastră, de la biserica din Vădurele, lampa din odaia bunicului și răstignirea de lângă localitatea Baica, s-au constituit în sursele primare care au alimentat gândul și inspirația.