Simpozionul de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ

DESPRE SIMPOZION

 

Prima ediție a Simpozionului „Arta în Grădină” s-a desfășurat în vara anului 2012 la Grădina Botanică din Jibou. Ne-am propus ca încă de la început, să stabilim un cadru profesionist în care să se desfășoare simpozionul. Am dorit să diferențiem manifestarea de la Jibou de celelalte tabere sau simpozioane desfășurate în țară sau în străinătate, impunând un format care, în afară de tabăra de creație, să conțină și altfel de activități pentru artiști, copii sau publicul apropiat de cultură.

Elementul de identitate cel mai important al simpozionului de la Jibou este reprezentat de cadrul deosebit în care acesta se desfășoară: pe de o parte, este vorba de ambianţa istorică a castelului în stil baroc al fostului baron Wesselényi, iar pe de alta, ambianța mediului peisagistic de excepţie administrat de Grădina Botanică de aici. Mai mult decât atât, artiștii se bucură și de faptul că motivele, sursele de inspirație sunt la tot pasul, iar cazarea se face chiar în incinta Grădinii, în casa de oaspeți a acesteia.

 

TABĂRA DE CREAȚIE DIN CADRUL SIMPOZIONULUI

În cadrul fiecărei ediții a simpozionului, tabăra de creație este activitatea principală. În jurul ei gravitează și celelalte activități conexe. Încă de la început am hotărât să invităm câte un curator la fiecare ediție a taberei care să propună artiștilor teme generic și să medieze rezultatele muncii lor pentru publicul amator de artă prin intermediul vernisajelor și a textelor curatoriale și critice expuse în cataloagele simpozionului.

Până acum, în cele 10 ediții ale simpozionului de la Jibou, la tabăra de creație au participat 71, în principal din România, dar și artiști de origine română din străinătate sau artiști străini din Ungaria, Polonia, Rusia, Republica Moldova, Canada și SUA. Limbajul vizual nu are granițe și din acest motiv relațiile noastre cu artiștii străini au fost cordiale și eficiente.

 

ACTIVITATEA DE DOCUMENTARE DIN CADRUL SIMPOZIONULUI

 Pentru artiști, documentarea „pe teren” este una dintre cele mai directe modalități de a interoga realitatea. În cadrul vizitelor de documentare, o altă activitate adiacentă taberei de creație, facem o reverență la locurile sacre din jurul orașului Jibou. Bisericile de lemn, căci despre ele este vorba, sunt păstrătoare de istorie. Ele nu reprezintă doar locul de rugăciune, de comuniune cu divinitatea, ci și locul încărcat de liniște, frumos și mister. Începând cu ediția din anul 2015, am vizitat și documentat 9 biserici monument-istoric.

De asemenea, tot în cadrul vizitelor de documentare, am vizitat și alte obiective de interes cultural și turistic din Sălaj: castrul roman de la Porolissum, cimitirul evreiesc de la Năpradea și aria naturală protejată „Grădina Zmeilor” de la Gâlgău Almașului.

 

ACTIVITĂȚI CONEXE ÎN CADRUL SIMPOZIONULUI

 Formatul simpozionului, în afară de tabăra de creație și de vizitele de documentare, include și o serie de activități conexe cum sunt: serile de poezie, de muzică, miniconferințele, atelierele de creație pentru copii și serile cu demonstrații culinare. Astfel, la edițiile simpozionului avem plăcerea să audiem și să interacționăm cu numeroase personalități ale culturii regionale și naționale, poeți, scriitori, muzicieni, experți în management cultural, diplomați și profesori. De asemenea, o parte dintre artiștii și curatorii participanți prezentată în fața colegilor lor teme de interes pentru artele vizuale precum și contribuții personale reflectate în creațiile proprii.

 

ATELIERE DE CREAȚIE PENTRU COPII ȘI ELEVI

În cadrul simpozionului, acordăm o importanță semnificativă activităților didactice, în special celor creative, prin organizarea atelierelor de creație pentru elevi. La aceste ateliere, în principal, participă copii de la Centrul de Servicii Sociale din Jibou, elevi de la Liceul teoretic din Jibou și, nu de puține ori, copii ai artiștilor. Aceste activități reușesc să-i scoată pe elevi din rutina zilnică și să-i apropie de actul artistic.

Coordonatorii atelierelor de creație sunt profesori recunoscuți pentru activitățile desfășurate cu elevii: Vasile Cioca, de la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Laura Pamfiloiu și Ioan Gînscă de la Liceul „Elf” din același oraș.

La fiecare sfârșit de ediție, de cele mai multe ori, lucrările realizate de elevi au fost expuse împreună cu lucrările artiștilor, prin aceasta nedorind să afirmăm altceva decât că, recunoaștem în creativitatea copiilor sâmburele de adevăr al autenticității spre care și profesioniștii își doresc să se îndrepte.

 

DEMONSTRAȚII CULINARE

Începând cu anul 2014, l-am avut invitat permanent pe Mircea Groza, un iubitor al obiceiurilor și tradițiilor sălăjene și un pasionat în gastonomia tradițională. În afară de demosnstrațiile culinare propriu-zise, Mircea Groza ne-a prezentat o bună parte dintre cercetările sale referitoare la prepararea hranei din zona Sălajului, pe baza relatărilor persoanelor în vârstă sau a caietelor cu rețete vechi.

 

MANIFESTĂRI EXPOZIȚIONALE

La finalul fiecărei ediții de simpozion, organizăm la Grădina Botanică din Jibou, expoziția cu lucrările realizate de către artiștii participanți în urma activității de creație desfășurate în cadrul Taberei. În mod regulat, curatorul ediției prezintă artiștii și vorbește publicului despre tema generic a ediției și despre felul în care artiștii s-au raportat la aceasta. De asemenea, în cadrul Festivalului MuzaFest din Zalău, reconfigurăm expoziția fiecărei ediții în spațiile expoziționale ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Lucrările realizate la Jibou rămân în custodia instituțiilor organizatoare întregind Colecțiile de Artă ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrului de Cercetări Biologice Jibou și Primăriei din Jibou.

În anul 2016, la Galeria Arcade 24 din Bistrița am prezentat o expoziție în care am reunit majoritatea lucrărilor realizate în cadrul Taberei de creație până la acel moment.

Din anul 2013 până în anul 2018, în afară de expozițiile de grup de la sfârșitul Taberelor de creație, într-unul din  spațiile expoziționale ale Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj am organizat și câte o expoziție personală a unuia dintre artiștii participanți la ediția din acel an. Au fost expuse lucrări ale artiștilor, altele decât cele realizate în taberele de la Jibou. Date despre artiști, conceptul expozițiilor și comentariul lucrărilor au fost concepute de către curatorul ediției din anul respectiv. Până acum am prezentat publicului din Zalău expoziții ale următorilor artiști: Dorel David Morar (sculptură), Lucian Muntean (pictură), Felicia Predescu (pictură), Andrei Câmpan (pictură), Horea Paștina (pictură) și Radu Șerban (pictură).

 

ECHIPA SIMPOZIONULUI

Inițiatorul și coordonatorul Simpozionului este artistul și profesorul Radu Șerban. El este jibouan și a învățat la Școala Generală din oraș până în anul 1975. Familia lui a fost în relații de prietenie cu familia Fati (Vasile Fati a fost profesor și inițiatorul Centrului de Cercetări Biologice și a Grădinii Botanice din Jibou). La începutul anilor ’60 cele două familii au locuit cu chirie într-o casă din centrul orașului.

Din 1975, la sugestia profesorului de desen Simion David, Radu Șerban a studiat la Liceul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, iar în anul 1987 a absolvit Institutul de Arte Olastice „Nicolae Grigorescu” din București. Este profesor univ. dr. La Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

La fiecare ediție, coordonatorul simpozionului conlucrează cu curatorul invitat pentru buna organizare a activităților.
Curatorii edițiilor de până acum au fost: Florin Gherasim, Ramona Novicov, Vasile Cioca, Oliv Mircea și Ioan Gînscă.

 

ORGANIZATORII SIMPOZIONULUI

După anul 1990, în general, instituțiile care aveau în domeniul lor de activitate tezaurizarea și promovarea culturii contemporane, nu au mai achiziționat lucrări de la artiști, cu foarte rare excepții. În schimb, instituțiile care susțin simpozionul nostru, fără a recurge la achiziții de operă de artă, indirect, în urma donațiilor făcute de artiștii participanți la simpozion, au reușit să-și înfiripe, iar mai apoi să-și dezvolte colecții de artă recentă. Prin urmare, un scop al simpozionului, acela de a valoriza rezultatele taberei de creație, a fost atins tocmai prin faptul că operele de artă realizate la Jibou, devin patrimoniu, constituindu-se în valori ale artei contemporane.

Proiectul Simpozionului Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină” este unul realizat și susținut exclusiv printr-un efort local la care au contribuit Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice și Grădina Botanică din Jibou, Primăria și Consiliul Local din același oraș.