SIMPOZION 2023 • DESPRE ACEASTĂ EDIȚIE

 

SIMPOZIONUL LA CEA DE-A XII-A EDIȚIE

 

Atunci când s-a lansat prima ediție a Simpozionului de Arte Vizuale de la Jibou, în anul 2012, puțini au fost aceia care credeau că reuniunile anuale ale artiștilor și oamenilor de cultură vor putea fi organizate anual, fără întrerupere (nici chiar în pandemie), vară de vară, la Grădina Botanică din Jibou. În anul 2023, am finalizat cea de-a XII-a ediție a Simpozionului, în condiții și cu rezultate foarte bune. În linii mari, am păstrat formatul consacrat al manifestării: Tabăra de Creație, documentarea, activitățile conexe, atelierele de creație pentru copii și, la final, expoziția ediției. Totuși, în cadrul secțiunilor, au fost mici modificări pe care le vom aminti mai jos.

Tabăra de creație

În luna iulie, ne-am reîntâlnit la Jibou câțiva colegi de la Universitatea de Artă și Design și de la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca: Gil Turculeț, Adrian Rauca, Florin Gherasim și subsemnatul. La ediția din acest an, pentru prima dată, participant ca și artist, tot de la Cluj, a venit Flavius Lucăcel. Anul 2023 a fost pentru el unul de excepție prin realizarea a două expoziții personale, una la Veneția, iar cealaltă, la Palatele Brâncovenești de la Mogoșoaia, de lângă București. De aici, din capitală, a participat Robert Vraciu, profesor și artist profesionist. Pentru că Simpozionul nostru are și deschidere internațională, la edițiile anuale cu precădere am invitat artiști de origine română, care s-au stabilit în țările lor de adopție. În acest an, am fost onorați să-l avem cu noi împreună pe artistul Dorin Crețu, care trăiește la Paris, și care în toamna anului 2023 s-a bucurat de conferirea Premiului pentru Diaspora al UAP din România. De asemenea, ne-am bucurat de prezența în grupul nostru a artistului zălăuan, cu reședința la Budapesta, Szatmári Ottó, un profesionist al mijloacelor de exprimare digitale și clasice. Pentru că temele Taberei de Creație sunt diferite la fiecare ediție, anul acesta, Dorin Crețu, curatorul nostru, a propus o temă mai personalizată față de alte ediții, mai poetică și în același timp, mai ermetică: Grădini interioare.  

Documentarea

Pentru artiștii participanți, documentarea înseamnă vizitarea și culegerea de informații (vizuale sau verbale), de obicei din jurul Jiboului, având ca ținte obiective sau monumente istorice de referință pentru istoria județului sau a țării. În acest an, deplasările noastre au trecut granița Sălajului. De la Jibou am pornit spre Cheud pentru a vedea ruinele unei foste mănăstiri, situată în pădure, după ieșirea din sat. Am continuat apoi drumul înspre Baia Mare pentru a vizita Centrul Cultural „Colonia Pictorilor”, un spațiu de creație și expunere cu o istorie valoroasă, acum complet renovat, care a găzduit expoziția „De facto” a profesorilor de la UAD

Cluj-Napoca. Destinația finală a fost Muzeul de Artă din Baia Mare, unde am vizitat atât colecția permanentă de pictură, cât și o nouă expoziție, aflată în pregătire, care reunea lucrări ale Școlii de la Baia Mare din colecții private din Ungaria și România.

Activități conexe

Activitatea principală a Simpozionului a fost și a rămas Tabăra de Creație. La fiecare ediție invităm și oameni de cultură din Sălaj pentru a ne prezenta ultimele realizări în domeniile lor de expertiză. Acum am avut plăcerea de a-i avea alături de noi pe soții Györfi din Jibou, Simone, fostă profesoară de matematică, scriitoare, poetă și traducătoare, și Gyuri, bibliotecarul orașului – așa cum este cunoscut, și el profesor, deținător al unei arhive impresionante despre istoria Jiboului și Transilvaniei. Ei ne-au prezentat ultimele realizări literare, au citit și recitat din volumele lor, mai noi sau mai vechi.

Într-o altă seară, neobositul om al drumețiilor și reportajelor prin care evidențiază locuri deosebite ale Sălajului, Călin Pavăl, ne-a convins și de harul lui de povestitor capabil de a ne transpune vizual în lumea aventurilor lui.

Apoi, a venit rândul colegului nostru Szatmári Otto să ne prezinte lumea fascinantă a limbajului digital folosit de el, cu exemple concrete de animații, afișe și caractere de personaje realizate pentru importante companii din domeniul filmului și animației.

Probabil că momentul cel mai armonios a fost cel prezentat de Ansamblul Folcloric „Meseșul” din Zalău, condus de Dorel Ciobanu, într-un minirecital susținut în fața noastră, la rece, în fosta pivniță a castelului Wesselényi.

Atelierele pentru copii au continuat și în cadrul acestei ediții. Colegul nostru, Robert Vraciu, a coordonat o grupă de elevi de la Centrul de Servicii Sociale din Jibou, determinându-i să vadă, să înțeleagă și să redea natura în lucrările lor, apelând la mijloace

și tehnici mai puțin utilizate la clasă, în școlile în care ei învață. Detalii despre toate aceste activități sunt cuprinse în această lucrare în secțiunea „Activități conexe”.

Expoziția ediției

Cu o zi înainte de închiderea ediției, în spațiul generos al fostului grajd al familiei Wesselényi (din păcate, tot în proces de reabilitare), am organizat expoziția de bilanț, compusă din lucrările realizate de artiștii participanți. Chiar dacă, la început, cei prezenți la vernisaj au experimentat momente improprii de vizionare a lucrărilor datorate condițiilor de cer înnorat și lipsa luminilor din spațiul de expunere, după un interval relativ scurt, atmosfera s-a deschis și vernisajul a avut loc, la fel ca și în alți ani.

S-au acordat diplome copiilor participanți la workshopul de pictură și artiștilor.

În încheiere, aducem mulțumiri organizatorilor: Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, Centrul de Cercetări Biologice Jibou și Primăria Jibou, pentru susținerea celei de-a XII-a ediții a Simpozionului!

 

Radu Șerban,

coordonatorul Simpozionului

 

ARTIȘTI PARTICIPANȚI:

Dorin Crețu, Franța, (pictură) | Florin Gherasim, Cluj-Napoca, (foto/ceramică), | Flavius Lucăcel, Cluj-Napoca, (pictură) | Adrian Rauca, Cluj-Napoca, (pictură) | Gil Turculeț, Cluj-Napoca, (pictură) | Radu Șerban, Cluj-Napoca, (pictură) | Otto Szatmari, Ungaria, (pictură) | Robert Vraciu, București, (pictură).

CURATORUL EDIȚIEI:

Dorin Crețu 

TEMA EDIȚIEI:

„Grădini interioare”