SIMPOZION 2023 • ACTIVITĂȚI CONEXE • ATELIERE PENTRU COPII

 

ROBERT VRACIU
pictor, profesor la Liceul „Ion Barbu”, București

 

DE LA VEGETAL LA PICTURAL – UN WORKSHOP ESTIVAL

 

O onorantă invitație m-a adus, în această vară, alături de câțiva colegi artiști, la Simpozionul Internațional de Arte Vizuale „Arta în Grădină”. Lungul nostru drum, prin peisajul pitoresc al Sălajului, ne-a dezvăluit la orizont siluetele domurilor geodezice ale Grădinii Botanice din Jibou, destinația noastră finală.

Curiozitatea noastră s-a transformat în admirație și reverență față de acest așezământ cultural, în care istoria și viziunea științifică se află într-o fericită simbioză.

Grădina, loc simbolic al creșterii și dezvoltării, care impune ordinea muncii omului în natura entropică, predispune căutării spirituale și artistice. Loc lipsit de primejdii și tentații, spațiu al reculegerii și învățării, grădina oferă artistului ocazia armonizării elementelor primordiale.

Apa, pământul, piatra, lemnul, lumina radiantă a soarelui, germinează, dezvoltă și oferă rod, într-o fertilă revărsare a energiilor. Floarea, simbol universal al tinereții, motiv estetic arhaic, prin structura stelară a petalelor, prin diversitatea cromatică (sau chiar prin olfactivul rebel la reprezentare) a fost motivul estetic primordial al artiștilor participanți.

 

La activitățile conexe din cadrul Simpozionului au participat ca și în alți ani câțiva copii instituționalizați de la Centrul de Servicii Sociale Jibou. Acestora li s-a propus o activitate de tip workshop, în vederea consolidării educației și a interacțiunii psiho-afective și în perioada vacanței. Eterogen la început, având în vedere vârstele lor diferite și interesele individuale, grupul s-a coagulat printr-o prezentare a fiecăruia cu nume, vârstă, an de studiu, preocupări personale. Rolul profesorului s-a redus la minimum, afinitățile dintre ei conducând firesc spre un proces de învățare activ, adaptat la viața reală. S-au expus noțiuni de tipul morfologiei, structurii, texturii și cromaticii diferitelor plante, de-a lungul unui traseu tematic pe aleile grădinii, prin observație și analogie. Un mic curs de cromatologie, prin care amestecând culorile principale, s-au descoperit culorile secundare, sugestia lor fizică de tipul cald/rece, noțiuni de transparență, pastă

sau texturare, au adus un bagaj tehnic necesar exprimării lor practice.

În timpul lucrului, pe lângă pensule și palete, s-au folosit bureți, șabloane de cauciuc, amprentarea formelor naturale sau incizii în suprafața de lucru. Alternativ cadrelor rectangulare, s-au pus la dispoziția copiilor, suporturi decupate, de tip floral, a căror dinamică au potențat explozia, geometria formelor vegetale conținute.

Starea de joc, de experiment nemijlocit, s-a încheiat cu o analiză a rezultatelor și cu selecția celor mai bune lucrări în vederea expunerii lor în cadrul expoziției de bilanț a Simpozionului, împreună cu lucrările artiștilor participanți la ediția din acest an.

Tuturor copiilor li s-au oferit diplome, dulciuri și aplauze, cu speranța că părțile participante se vor revedea cu aceeași plăcere.

 

Participanți:

La acest atelier, din cadrul Complexului de Servicii Sociale Jibou au participat următorii elevi:

Adelina Răchițeanu, Valentina Chiș, Alexandru Barna, Gabriela Ciurcui, Ionuț Lingurariu, Bogdan Lingurariu, Daniel Lingurar.
Însoțitor: Virginia Puie, educator.

Au mai participat: Alexandru Chiș (8 ani), Dragoș Chiș (8 ani), Maria Căprar (7 ani) și Estella Șerban (13 ani).