SIMPOZION 2023 •  TABĂRA DE CREAȚIE

 

Tema ediției: „GRĂDINI INTERIOARE”
GRĂDINA BOTANICĂ „VASILE FATI” DIN JIBOU, 16-26 IULIE 2023

EDIȚIA A XII-A

Curatorul ediției:
DORIN CREȚU

 

GRĂDINI INTERIOARE

 

Invitația pictorului Radu Șerban de a participa la Tabăra de creație de la Jibou, tabără pe care cu pasiune domnia sa o organizează de mai bine de zece ani, a fost nu doar o surpriză plăcută, ci și o încântare, căci locul ales, Grădina Botanică Jibou, este un „loc ales” în adevăratul sens al cuvântului. Totodată, mi-a propus să fiu curatorul acestei ediții, o îndeletnicire de sine stătătoare, dar pentru că motivul vegetal e prezent de mult timp în activitatea mea artistică, mi-am dat curaj și, oarecum, libertatea de a accepta. Și atunci, tema Taberei de creație din cadrul Simpozionului de Arte Vizuale, ediția 2023, s-a impus aproape de la sine: „Grădini interioare”.

 

Mai târziu, înconjurat de lucrările colegilor, am văzut cum instinctiv anticipasem acest titlu, căci fiecare din noi a intrat în rezonanța intimă dar totodată maiestuoasă a locului, absorbiți parcă de acest dialog mut cu frumusețea naturii, departe de orice urmă de context social sau aluzie politică.

 

Grădina este imaginea armoniei dintre om și natură, prilejul pentru meditație și inspirație, contemplare și regăsire. Pentru unii, poate fi pretext sau motiv pentru gestul pictural, pentru alții, metaforă pentru viață. Grădina ne permite să ne investim în domeniul artei vizuale prin pictură, desen, fotografie, să prelungim tăcerea lumii vegetale în modalități adecvate înțelegerii noastre omenești, să o tălmăcim în reflecție filozofică ori prin intuiție spirituală, să ne concentrăm asupra relației cu lumea și existența.

 

Grădina este, de asemenea, un simbol cosmic. Analogia dintre câmpul în care se pun semințele și „câmpul de stele” semănat cu nenumărate galaxii, poate merge chiar până la a-l asemăna pe acesta din urmă cu o plantă care crește și se dezvoltă, prin puterea evocatoare a formei și a culorii. Această analogie se oglindește în lucrările mele, unde motivul floral trimite cu gândul la „universul” vegetal, în întreaga lui desfășurare.

 

Grădina mai este și microcosmosul în care marele ritm al anotimpurilor creează diferitele faze ciclice care o caracterizează. Reînnoirea perpetuă a creației, mereu în schimbare și mereu încântătoare, vara și iarna, primăvara și toamna, invită activitatea omului care prin cultură, cea a pământului ca și a spiritului, să poată participa la frumusețea lumii. Desigur, cu condiția, pusă de Voltaire, de a-și „cultiva grădina”.

 

septembrie 2023,                                                                                                                                

Dorin CREȚU,

curatorul ediției