Acest site se afla în perioada de reconfigurare! În scurt timp va fi adaptat pentru desktop și telefon

SIMPOZION 2019 • DESPRE ACEASTĂ EDIȚIE

 

LA GRĂDINĂ, ÎN AUGUST

La mijlocul lunii august, ne-am reunit, din nou, la Grădină, pentru o nouă ediție a Simpozionului, cea de a VIII-a.

 

Am păstrat și de această dată același format al Simpozionului, cu artiști și invitați, activități culturale și ateliere de creație, seri muzicale și culinare, documentări la biserici de lemn din preajma Jiboului. În cele 10 zile, am avut parte de prezentări ale unor teme diverse, de la istorie și geografie la scenografie și artă culinară, discuții și muncă creativă, documentare și seri de audiție muzicală.

 

Tabăra de creație, nucleul Simpozionului, a reunit nouă artiști, majoritatea aparținând centrului artistic de la Cluj, dar și artiști din București și Stuttgart. Curatorul ediției din acest an, profesorul Vasile Cioca, un renumit cercetător al creației vizuale, cunoscător al acestor locuri și a ceea ce se întâmplă la Grădină (domnia sa a participat în calitate de invitat și coordonator al atelierelor de creație pentru copii la mai multe ediții ale Simpozionului), a propus artiștilor și totodată copiilor, o temă comună: „Podoabele Grădinii”. Este pentru prima dată în Simpozion când atât artiștii profesioniști, cât și copiii participanți la atelierele de creație au lucrat având ca provocare un generic comun.

 

Desigur, răspunsurile finale au fost foarte diferite: ale copiilor, într-o oarecare măsură mai previzibile – mai apropiate de realitatea imediată văzută printr-un filtru ludic – și mai unitare (ei au lucrat în comun, pe suprafețe mari de hârtie), ale artiștilor, puternic individualizate, apropiate de preocupările și cercetările personale ale fiecăruia în parte.

La experiența din acest an au participat următorii artiști: Mariana Gheorghiu, Valentin Codoiu, Camelia și Eugen Moritz, Cristian Porumb, Florin Gherasim și Radu Șerban, toți din Cluj, Gabriela Aniței din București și Elisabeth Ochsenfeld din Stuttgart, Germania.

 

Fiecare artist a venit aici, la Grădină, nu numai cu experiența personală, ci și cu preocupările curente, cu cele mai recente proiecte care fie au putut fi continuate, completate, adaptate, fie au putut îmbrăca o altă expresie, constituindu-se într-un nou proiect, ciclu sau serie de lucrări.

Lucrul în sau după natură este foarte diferit de practica din atelier. Artiștii își organizează aici un atelier temporar, de cele mai multe ori acesta este deschis, la vedere. În acest fel, oricine poate asista la secretele facerii unei lucrări de artă.

 

Pe lângă grupul de copii de la Centrul de Asistență Socială din Jibou, la atelierele de creație din acest an au mai participat două eleve de la Liceul din Jibou și alte două eleve de la școli din Cluj-Napoca.

 

Activitățile conexe din cadrul Simpozionului au reunit două personalități locale, bine cunoscute în lumea culturală de aici. Este vorba despre domnul profesor Györfi-Deák György, care ne-a prezentat momente inedite din istoria Jiboului și domnul profesor Aurel Medve, care ne-a vorbit despre flora din preajma Jiboului, studiată de domnia sa împreună cu elevii de la Școala din Năpradea.

 

Dintre artiști, Valentin Codoiu ne-a prezentat o convingătoare și consistentă secvență din realizările lui scenografice. Mircea Groza ne-a încântat cu prezentările și povestirile lui despre rețete vechi de mâncări, dar ne-a și stimulat apetitul cu preparatele făcute chiar sub privirile noastre. 

Această ediție a Simpozionului s-a încheiat cu vernisarea expoziției care a reunit lucrările realizate de către participanți, în prezența aceluiași public jibouan, care ne este alături încă de la prima ediție a Simpozionului din 2013.

 

 Radu Șerban,

coordonatorul Simpozionului