SIMPOZION 2021 • ACTIVITĂȚI CONEXE • ATELIERE PENTRU COPII • PICTURĂ

 

VASILE CIOCA
profesor

Născut în 9 ianuarie 1949, la Cluj.

A absolvit Facultatea Pedagogică de Arte Plastice a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, în anul 1971. În anul 1982 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. Este licențiat în muzeologie – profesor de desen. Doctor în psihologie.

A fost profesor de educație vizual-plastică la Școala nr. 2, Școala nr.1, Școala Specială pentru copii cu deficiențe de auz, Școala nr. 33 din Galați; muzeograf la Muzeul de Artă Contemporană din Galați; inspector de educație plastică la Inspectoratul Școlar Județean Galați în 1990; profesor la Liceul Pedagogic „Gheorghe Lazăr” din Cluj (1990-1995). Actualmente este lector universitar doctor la Universitatea de Artă și Design din Cluj, Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic și la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Universitatea „Babeș-Bolyai”.

 

Arii de interes:

Creativitatea vizual-plastică, didactica educației vizual-plastice, rolul vizualității/imaginii în structurarea ființei umane, jocul

și arta, comunicarea prin imagine, imaginarul.

 

Lucrări publicate:

Jocul de-a/cu arta, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2019;

Educația vizual-plastică, caiet de lucrări, Eurodidact, Cluj-Napoca, 2005;

Jocul de-a arta, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2007;

– Imaginea și creativitatea vizual-plastică, Editura Limes, Cluj-Napoca, 2007;

Copiii și artele, Editura Grinta, Cluj-Napoca, 2011 (împreună cu Maria Kiss și Mihaela Gorcea);

Didactica disciplinei educație vizuală/educație plastică (pentru învățământul preșcolar, primar și gimnazial), în „Ghiduri de bune practici”, Editor Ministerul Educației Naționale, Matrix Rom, București, 2013;

– peste 40 de articole, studii, comunicări, experimente didactice prezentate, publicate la diferite conferințe naționale și internaționale pe teme de educație vizual-plastică și stimularea creativității artistice.

 

Contact:
Tel: 0722 631 404

 

PODOABELE  PICTURALE  ALE  COPIILOR

Și la această ediție a Simpozionului „Arta în Grădină”, copiii Alexandra Barna, Denis Modi, Adelina Răchitean, Ionel Chiș, Alexandru Barna, Gelu Lehene și Sebastian Lingurar de la Complexul de Servicii Sociale Jibou, însoțiți de psihopedagogul Leontina Butuza, dar și elevele Denisa Pop Erdei și Korosi Sonia de la Liceul Teoretic „Ion Agârbiceanu” din Jibou și Estella Șerban și Ana Codoiu din Cluj-Napoca, au explorat lumea vegetală a Grădinii Botanice, care, prin podoabele sale de culoare, miresme, seve, ritmuri muzicale și vitale respirații îmbăiate în verdele clorofilei, le-au activat nebănuite potențe creatoare.

Culorile podoabe, fie ele frunze, flori, fructe, semințe, fire de iarbă, pești jucăuși, ape limpezi, nori pufoși și ceruri vaste, palpită vital pe covoarele copilăriei ca niște inimi uimite de frumusețea acestei lumi. Puritatea și spontaneitatea acestor suflete curate, ca manifestare incipientă a libertății interioare, se revarsă din picturile lor, așa cum se revarsă zborul în spațiu din aripile păsărilor.

În spațiul paradisiac al Grădinii Botanice din Jibou, copiii au avut parte de o experiență deosebită – au pictat în preajma unor pictori pe care i-au văzut trudind artistic, cu care au dialogat și de la care cu siguranță au învățat multe, și cărora, la fel de sigur, le-au transmis ceva din puritatea și sinceritatea copilăriei. Trecerea, petrecerea din universul spontaneității pure a copiilor spre universul complex și complicat al artiștilor maturi s-a petrecut în Grădina Botanică prin intermediul Anei Codoiu, care a trebuit să redevină copil – aici a ajutat-o Estella și copiii de la Complexul Social din Jibou – dar și să-și avânte adolescența spre maturitate creativă – aici au ajutat-o artiștii prezenți la a VIII-a ediție a Simpozionului „Arta în Grădină” și podoabele lor.

Mulțumim pentru aceste podoabe artistice Grădinii Botanice din Jibou, artiștilor și copiilor…

 

prof. Vasile Cioca