Acest site se afla în perioada de reconfigurare! În scurt timp va fi adaptat pentru desktop și telefon

SIMPOZION 2021 • ACTIVITĂȚI CONEXE • ATELIER RENOVARE/RESTAURARE

 

CASA DE LA SAT, TOPOS MAGIC

 

De fiecare dată, pe traseele de documentare din jurul Jiboului vedem case părăsite, gospodării în paragină, sate cu oameni vârstnici. O nostalgie ne cuprinde și ne face să ne gândim la vremurile trecute, din urmă cu 50 de ani, atunci când satele erau pline de dinamism și comuniunea cu natura era ceva firesc.

În afară de inițiative locale, private sau în parteneriat cu instituții de cultură, nu există programe guvernamentale care să salveze și să reactiveze astfel de locuri. În cadrul Simpozionului, ne-am propus ca în afara activităților de creație, ca o modalitate complementară de a dialoga cu natura și cu istoria, având ca reper sistemul de clacă, o modalitate frecvent întâlnită în satul de odinioară, aceea de întrajutorare prin muncă, să ne punem în valoare și alte deprinderi și priceperi în afara celor care țin strict de actul artistic. 

 

În anul 2020 împreună cu trei colegi am început lucrări de salvare și conservare a gospodăriei Pop Ștefan din Năpradea. S-au degajat materiale degradate din șură și s-au făcut reparații de urgență la podul și acoperișul grajdului. În septembrie 2021 am început șantierul cu degajarea materialelor de prisos din podul casei. S-a lucrat atent, minuțios, cu grija și atenția unor arheologi pentru dibuirea și salvarea artefactelor uitate sub colbul așternut în răstimpul zecilor de ani. Pentru ușurarea sarcinii care apasă pe pereți șubrezi, s-au luat toate țiglele de pe casă. Au fost sortate bucată cu bucată și depozitate cu grijă, pentru a fi repuse la loc, când va fi sorocul. S-au făcut intervenții, reparații de urgență la șarpanta de lemn a acoperișului. Apoi s-a trecut la învelirea acoperișului casei și a peretelui din spate cu o prelată impermeabilă, bine ancorată, menită să apere de ploi, vânturi, zăpadă. Pentru că timpul efectiv de muncă a fost unul redus, în jur de 15 ore în decurs de 3 zile, ne-am propus ca în anul viitor să continuăm efortul nostru de a salva această casă din Năpradea pentru ca la final, aici, să existe o alternativă de a trăi, lucra și crea. 

O vizită recentă la Năpradea arată că lucrurile s-au făcut cu temei, prelata a protejat bine casa, conservarea ei temporară fiind bine făcută.

Urmează alți ani, alte etape. Vom reuși, vom învinge?! Cu credință, cu speranță, cu siguranță, da!

 

Florin Gherasim

 

Participanți: Florin Gherasim, Alexandru Picovici, Radu Șerban, și Marin Pop