Acest site se afla în perioada de reconfigurare! În scurt timp va fi adaptat pentru desktop și telefon

SIMPOZION 2021 • ACTIVITĂȚI CONEXE • MUZICĂ POPULARĂ

 

MARA ALESSIA RUS
elevă

 

Mara Alessia Rus (17 ani) este din Surduc, județul Sălaj și este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Ion Agârbiceanu” din Jibou, profil filologie, fiind îndrumată în tainele artelor vizuale de profesorul Ionel Baltă. A câștigat concursul național de arte vizuale „Icoana Sufletului de Copii” organizat la Sebeș, în clasa a X-a. A mai câștigat și concursul de pictură

„Am fost și vom fi” de la Sighetu Marmației, premiul I – Proiect educațional Național „Vis de Iarnă”, Baia Mare, dar și locul I la concursul de pictură „Dragobete pupă fete” de la Ploiești. În anul 2021 a participat la elaborarea expoziției „El-Zorab în contemporaneitate” cu mai multe lucrări în ulei pe pânză, maniera abstractă.

 

De mică i-a plăcut să cânte, iar de aproximativ patru ani, sub coordonarea profesorului Rodica Pop Seling, a participat și a câștigat mai multe premii la concursuri județene și naționale.

Astfel, premiul I la Festivalul Internațional de Folclor pentru Copii și Tineret „Brâulețul” în 2016 și în 2018, dar s-a impus și la alte festivaluri și concursuri județene și naționale, inclusiv unul de consiliere școlară de terapie prin artă și unul internațional în limba franceză.

A fost membră a Ansamblului Folcloric Someșul din Jibou, al Asociației cultural-educative Someșul Jibou, condusă de director Mihai Petriș, coregrafi Anghel și Doina Dușcaș, sub îndrumarea cărora au câștigat mai multe premii, iar acum este elevă a Școlii Populare de Artă – dans popular și face parte din Ansamblul Mugur, Mugurel (premiul I la Breaza, Secțiunea de Dansuri tradiționale românești).

În anul 2015, a avut onoarea de a fi prezentă în emisiunea „O dată-n viață” de la TVR, la invitația doamnei cântecului sălăjean, Sava Negrean Brudașcu.