SIMPOZION 2022 • ACTIVITĂȚI CONEXE • DEMONSTRAȚII CULINARE
ZĂMURI, SUPE, ZUPE ȘI NĂCRELI
Au fost deja unsprezece ediții ale Simpozionului Internațional de Arte Vizuale organizat la Grădina Botanică Jibou.
Iată că Simpozionul intră în istorie!
Am participat la opt sau nouă ediții, cu bucurie și multe satisfacții. Mi-s dragi artiștii, în general, iar în preajma pictorilor nu mă plictisesc niciodată. An de an i-am urmărit atent în timpul creației lor, am comunicat foarte bine, pictorii au un fel special de a fi și, contrar așteptărilor, sunt de o modestie copleșitoare.
Am gătit pentru artiști, am povestit cu ei, am încercat an de an să-i introduc în „cohea” țărănească, în bucătăria socăcițelor, să descopere comorile nenumărate ale alimentației populare.
Poate și din discuțiile cu valoroșii artiști mi-a venit ideea de a aduna în cărți toate cercetările și reconstituirile privind patrimoniul gastronomic al Țării Silvaniei. În vara anului 2022, la ediția a XI-a a Simpozionului, am promis că prima mea carte cuprinzând „poveștile socăcițelor” va fi gata pentru următoarea ediție a acestui minunat proiect.
Cu bucurie vă anunț că, da, prima carte este gata! Titlul ei este: „ZĂMURI, supe, zupe și năcreli” și cuprinde în cele
320 de pagini, bogat ilustrate, un număr de 182 de rețete-povești. Doar zămuri, greu alese de editură, din cele peste 400 trimise, toate adunate în peste 40 de ani doar din județul Sălaj.
Poveștile sunt transcrise exact așa cum le-am primit de la socăcițe! Am respectat limbajul lor, plin de regionalisme.
Am fost întrebat deseori, în acești aproape trei ani de când lucrăm la carte, de ce aș edita un astfel de volum, care,
la prima vedere, este traductibil.
Majoritatea covârșitoare a celor care m-au chestionat sunt din București sau stabiliți aici. Îi înțeleg perfect. O carte cu rețete culese de la bătrâni din satele din Sălaj, într-un grai abundând de regionalisme, transcrise fonetic, este intrigantă și, mai ales, intimidantă”, scrie în postfața cărții editorul Cosmin Dragomir de la GastroArt București.
Am hotărât cu editorul să scriu aceste povești exact așa cum le-am auzit, pentru că nimeni nu a mai făcut asta
și vreau să rămână exact în forma lor originală.
Mai am adunate și scrise, documentate, peste 800 de rețete. În ordine, o să fie o a doua carte dedicată tocanelor,
cu nenumărate variante: topală, încingală, mărtaș, întinguș, pâcă sau libuț. Și, bineînțeles, o carte despre „piroște”
și mâncări scăzute. Piroște = sarmale. Am documentat peste 50 de variante total diferite de „piroște”.
Poate voi aduna și 150-200 de rețete/povești despre „prânz”, mâncarea de dimineață.
Notă:
socăciță – bucătăreasă foarte pricepută, țărancă, fără studii, dar un adevărat manager, personaj foarte important și prețuit în sat.
Mircea Groza