SIMPOZION 2022 • ACTIVITĂȚI CONEXE • ATELIERE PENTRU COPII • MODELĂM DUPĂ NATURĂ

 

Atelierul creativ pentru copii realizat în acest an continuă tradiția edițiilor anterioare ale Simpozionului, aceea de a organiza activități de exersare a creativității artistice, împreună cu elevi de la Centrul de Plasament din Jibou. Activitatea a fost coordonată de Florin Gherasim, muzeograf și artist vizual. După experimentele creative din anii precedenți, cu apropieri de pictură, grafică, scriere creativă, la această ediție a venit rândul modelajului în lut, argilă. Au participat șapte elevi aflați în Centrul de Plasament, cu vârste cuprinse între opt și doisprezece ani, unii având experiența participării și la edițiile anterioare. Ei provin din medii familiale defavorizate, cu destine marcate de abandon, migrație, sărăcie, privațiuni. Tema „Modelăm după natură” a oferit copiilor prilejul inițierii și familiarizării cu tehnicile de lucru specifice ceramicii, într-un atelier de lucru în care au experimentat tehnici ale modelajului în lut, argilă.

 

S-au parcurs mai mulți pași. Mai întâi, toată echipa a explorat arealul grădinii și, în urma discuțiilor despre forme și texturi, copiii au selectat și recoltat materiale precum crenguțe, rădăcini, frunze, flori.

Apoi au învățat cum să prepare plăci de argilă, încadrate cu rame de lemn, în care au amprentat creativ, după inspirația personală a fiecăruia, un eșantion din materialele organice culese, rezultând negativul în lut al unor compoziții de tip natură statică. Pasul următor a constat în prepararea unei emulsii omogene de ipsos, care a fost cu atenție turnată și s-a omogenizat de către fiecare participant peste negativul formelor de lut. S-au obținut, astfel, pozitivele compozițiilor imaginate de către fiecare participant.

 

Workshopul a continuat în ziua următoare când, după solidificarea și uscarea emulsiei de ipsos, formele pozitive obținute în această substanță au suferit operațiuni specifice: debavurare, spălare, curățare, corectare, matisare, până la obținerea aspectului finit al unor compoziții de tip natură statică, în basorelief.

În final, aceste lucrări ale copiilor au fost expuse, alături de lucrările artiștilor participanți la Simpozion. Bucuria și entuziasmul copiilor au fost întărite de recompensarea cu diplome, sporindu-le motivația de a participa, și în viitor, la astfel de activități.

 

Florin Gherasim