SIMPOZION 2022 • ACTIVITĂȚI CONEXE • ATELIER RENOVARE/RESTAURARE

 

NECESITATEA SALVĂRII PATRIMONIULUI ARHITECTURAL TRADIȚIONAL

 

Am putea să ne întrebăm, pe bună dreptate, de ce actualul Rege al Marii Britanii și-a cumpărat în urmă cu mai mulți ani câteva proprietăți în România, în zona Transilvaniei. Unul dintre multele motive se referă la dorința lui de a păstra arhitectura tradițională mizând pe importanța restaurării caselor vechi de la țară.

În anul 2015 a fost înființată în România Fundația „Prințul de Wales”. Această organizație a conceput cursuri și programe practice destinate meșteșugarilor și tinerilor arhitecți, cu scopul de a îmbunătăți capacitatea locală de restaurare și conservare a patrimoniului arhitectural.

Având în vedere această întreprindere precum și experiențele deosebite de salvare a patrimoniului din zonele săsești sau maghiare din Transilvania, pentru care s-au inițiat programe coerente de susținere și valorificare a resurselor patrimoniale locale, este necesar ca și în zona Sălajului astfel de inițiative să se dezvolte, chiar dacă mai târziu sau mai lent.

În anul 2020, împreună cu trei colegi, participanți la Simpozionul de la Jibou, am început lucrări de salvare și conservare a gospodăriei Ștefan Pop din Năpradea. Orice inițiativă de salvare a patrimoniului local ar trebui să fie sprijinită și chiar susținută financiar de la nivel local sau național. Ceea ce ne propunem să facem la Năpradea este un apel la conștientizarea comunității asupra valorilor pe care le au lângă și în jurul lor (comoara care trebuie căutată aici, și nu în altă parte). Acestea nu numai că trebuie salvate și păstrate, ci și transformate, fie în resurse turistice, fie în resurse culturale, așa cum ne dorim noi.

Deși Asociația Culturală Continuum a conceput proiecte de finanțare în vederea salvării gospodăriei menționate mai sus (pentru competiția de la OAR în anul 2022 și AFCN în anul 2023), situația este la fel ca și în anul 2020: chiar dacă dorința noastră de a salva, reface și transforma gospodăria Ștefan Pop într-un centru cultural la sat este la fel de mare și motivată, lipsa unor finanțări ne-a obligat să ne limităm doar la manopere care să garanteze salvarea casei și a șurii de la colaps.

În cadrul acestei ediții am alocat câteva ore pentru a proteja partea de răsărit a șurii gospodăriei. Pentru orice perete de lut, ploaia este dușmanul care-l poate transforma într-un timp foarte scurt în noroi, dacă nu este protejat de acoperiș, sau dacă acesta este deteriorat. Pentru că structura acoperișului era degradată și majoritatea țiglelor erau căzute, am fost nevoiți să eliminăm întregul eșafodaj de lemn și să refacem o altă structură temporară. Pasul următor a fost întinderea și ancorarea unei prelate impermeabile peste acoperiș și perete. În felul acesta, până la găsirea unor surse de finanțare, partea de răsărit a șurii va fi în siguranță. Unii ar spune că ne-am găsit de lucru fără a fi neapărat nevoie. Că fiecare casă are un ciclu de existență și că ar trebui să ne adaptăm la noile tehnologii utilizate acum în construcții. Dacă toți ar gândi așa, nimic din naturalețea și firescul acelor case de odinioară nu s-ar mai păstra.

Dacă Charles al III-lea, regele Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord și-a propus să salveze case vechi din România, noi cei care le avem în posesie și suntem legați de istoria lor, de ce nu am face la fel?  

 

Radu Șerban

Participanți: Gil Turculeț, Florin Gherasim și Radu Șerban