Simpozionul de Arte Vizuale ARTA ÎN GRĂDINĂ

Acest site se afla în perioada de reconfigurare! În scurt timp va fi adaptat pentru desktop și telefon

Arpad FABIAN

SIMPOZION 2020 – Ediția a IX-a

Arpad FABIAN pictor | profesor

Născut în 6 februarie 1971, la Cluj-Napoca.

”Este destul de dificil să descriu în cȃteva cuvinte sentimentul de linişte interioară şi bucurie netulburată cu care asociez amintirea şederii mele în Grădina Botanică Vasile Fati” din Jibou cu ocazia celei de-a IX-a ediţii a taberei de Creaţie Artistică din cadrul Simpozionului Internaţional de Arte Vizuale Arta în Grădină”, la care am participat în acest an. Cele 10 zile petrecute aici, printre mai experimentaţii colegi de breaslă împătimiţi ai dălţii sau ai penelului, au fost ca o reîntoarcere în acel răstimp prezervat al Academiei, în care singurele preocupări care contau erau cele ale artei, iar marile drame erau declanşate de pasionate bătălii de idei. De data asta, patima anilor de început a fost înlocuită cu binevoitoarea înţelegere a experienţei, iar viforul tinereţii s-a preschimbat într-o cordială şi laborioasă armonie. Grădină Bota nică din Jibou e un mic paradis creat de mȃna omului – unde frumosul te covȃrşeşte şi, ca artist, nu ştii de unde să începi, într-atȃt eşti de copleşit de atȃta abundenţă de Rai. Şi cel mai bine a simţit şi a redat acest lucru mȃna care mânuia dalta şi ciocanul în primii zori ai zilei sau cel care, îmbătat de atȃta lumină, picta pȃnă la lăsarea serii. Am petrecut zilele Simpozionului într-o completă uitare a lumii exterioare, de parcă trăiam într-un timp suspendat, în care nu exista pandemie şi nimic din tot ce alcătuieşte această istorie nebună în care ne-am trăit ultimul an și jumătate. Această fericită uitare a fost posibilă atȃt datorită minunilor Grădinii cȃt şi, mai ales, datorită oamenilor minunaţi din Grădină.”

StudiiÎn anul 1997 absolvă Academia Națională de Artă din București, secția Pictură, clasa maestrului Vasile Grigore. Este licențiat în Pictură și în Istoria și Teoria Artei.

Membru al asociațiilor profesionaleDin 1997 este membru titular al Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Interjudețeană Cluj-Bistrița.

Experienţă profesionalăDin 2016 este profesor la catedra de Studiu al formelor prin desen, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” din Cluj Napoca; Între anii 2008-2016 a fost profesor educator la Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca.

Expoziții personale: 2019 – expoziția personală „Desen”, Muzeul de Artă, Cluj-Napoca; 2009 – expoziția personală „Armonii de Interior”, Piața Muzeului, Cluj-Napoca; 2008 – expoziția personală de pictură, acuarelă și desen „Jurnal de călătorie”, Galeria Veche a UAP, filiala Interjudețeană Cluj-Bistrița, Cluj-Napoca; 2007 – expoziție de Acuarelă și Desen, Sala de întruniri a Clinicii de Chirurgie III, Cluj-Napoca; expoziție de acuarele „Vedute Venețiene”, Centrul Cultural Italian, Cluj-Napoca; 2006 – expoziție de pictură, Galeria de Artă „Frezia”, Dej; expoziție de Pictură și Desen, Galeria Artelor, Cercul Militar Național București; expoziție de Pictură și Desen, Sala Radio, Sighetu Marmației; 2005 – expoziție de Pictură și Desen, Muzeul de Artă Cluj-Napoca; 2000 – expoziție de pictură în ulei, librăria „Phoenix”, Cluj-Napoca; 1994 – expoziție de Pictură și Desen, Muzeul de Istorie, Zalău.

Participări la expoziții de grup2020 – participă la expoziția „Locul Ales”, Grădina Botanică Jibou; 2014, 2015 – participă la expozițiile Taberei de Creație de la Arcuș; 2013 – participă la expoziția aniversară „Vasile Grigore și elevii săi”; 2007 – participă la expoziția colectivă „Balcic – Şcoala de la Marea Neagră”, în cadrul proiectului „Pictori de azi la Balcic”, ediția a IV-a, Cercul Militar Național, București; 1997, 1998 – expoziția Taberei de pictură de la Ip, Consulatul Maghiar din Zalău și Cluj-Napoca; 1995 – participă la expoziția organizată de Academia de Artă București, sălile de expunere ale Teatrului Național, București; 2014, 2015 – participă la expozițiile „StudentFest”, Timișoara.

Lucrări în colecții particulare din Ungaria, Israel, Suedia, Germania, Spania, Ecuador și SUA.

Contact: Tel: 0754 371 722

E-mail: arpadpictorius@yahoo.com

Lucrări Arpad Fabian